344771384_2558761997595461_1652299277562737871_n

A veszprémi Hangadó program tanulmányútjának állomása volt az ÓBIÖK

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának kiemelt célja, hogy széles körben támogassa az ifjúsági programokat, valamint biztosítsa a fiatalok egymás közötti tudásmegosztásának színterét.

Nagy öröm számunkra, hogy május 22-23. között lezajlott a szervezésünkben az az esemény, amelynek keretein belül a Veszprémi Diák-és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK) és az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) kölcsönönösen megosztotta egymással stratégiai újításait, tevékenységeit.

A Hangadó elnevezésű projektre a veszprémi önkormányzat az Erasmus+ program ifjúsági részvételi pályázatán nyert forrást, amely hozzájárul városuk 2014-ben készült ifjúsági koncepciójának megújításához. A tanulmányút szervezésében Knauer Anna
projektkoordinátor (Veszprém MJV Polgármesteri Hivatala Stratégiai Iroda EKF és Nemzetközi Projektkoordinációs Csoport) nyújtott segítséget.

Az esemény kezdetén Dr. Kiss László polgármester üdvözölte a veszprémi diákokat és szakembereket, Veszprém MJV Polgármesteri Hivatalból Hegedűs Barbara alpolgármestert, és Sótonyi Mónika veszprémi önkormányzati képviselőt,  a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság elnökét.

 

A résztvevő  veszprémi fiatalok mindannyian a Hangadó Projektirányító Csapat tagjai voltak:

Lakatos Janka elnök, Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK)
Csik Balázs alelnök, Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK)
Horváth Lili Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK)
Kovács Örs ifjúsági tanácsadó, Veszprém MJV Polgármesteri Hivatal

Tóth-Zsigmond Anna alpolgármesteri személyi titkár, Veszprém MJV Polgármesteri Hivatal

Nagy Henrietta fotós:  https://82nullanulla.hu/

Az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) által  résztvevők voltak: Major Anita (ifjúsági polgármester), Lengyel László Levente (ifjúsági alpolgármester), Sill Gábor (meghívott tag, az ifjúsági önkormányzat fotósa), Szél Zsófia Anna az ifjúsági önkormányzat kommunikációsa.

 

A többnapos tanulmányút szervezése az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztályán (FICNO) keresztül zajlott, Baráth Andrea osztályvezető és Kiss Mariann ifjúsági referens szervezésével.

Az első nap délelőttjén az ismerkedésé volt a főszerep, a két önkormányzat ifjúsági munkájának bemutatása mellett helyet kaptak a stratégiai eszmecserék is. A Hangadó projektbe bevont fiatalok Takáts Emesével – a Lélektér Alapítvány vezetőjével, és a projekt szakmai koordinátorával – együtt közösen felvázolták az ifjúsági koncepciójuk megújításának lépéseit, a fő témaköröket, az eddig megfogalmazott célkitűzéseket és az elérésükhöz vezető utakat. Takáts Emese kihangsúlyozta, hogy abban hisznek, hogy a fiatalokat már a tervezés időszakában is be kell vonni és a szakemberekkel közösen szükséges újra meghatározni, számba venni a lehetséges megoldási módozatokat. Vidéki városként fő céljuk, hogy a fiatalok helyben maradjanak, vagy ha elmennek továbbtanulni, később visszatérjenek Veszprémbe.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Turgonyi Dániel alpolgármester kiemelte a kerület áldozatvédelmi projektjét, ami bár nem feltétlenül ifjúsági, de minden korosztály érintett benne. A közös beszélgetés során az önkormányzat gyermekvédelmi, valamint a lakossági érzékenyítő programjait is ismertette.

A tanulmányút során a veszprémi fiatalok több III. kerületi ifjúsági programmal is részletesen megismerkedhettek. Betekintést kaptak a Reintegrációs Ifjúságnevelési Gócpont (RING) munkájába, Miklós Veronika programvezető, és a projekt megálmodója, Törzsökné Góczán Emese által a kerület egyedálló szabadulószobáját is megismerhették, amely az idősek számára áldozatvédelmi, a fiatalok számára pedig drogprevenciós tematikára épül.

Ellátogattak a Graphisoft Parkba, ahol Veress Dorottya, a hely menedzsere felvázolta a  park kialakulásának történetét,  a fiatalok számára adott  tanulási és gyakornoki lehetőségeket, valamint kitért arra is, hogy a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is tudnak segíteni azok a világcégek és kisebb induló vállalkozások is , amelyek bérlőik.

 

 

Az utolsó állomás és közös érdeklődési pont a Skatepark volt, amely a fiatalok egyik kedvelt helyének számít a kerületben. A résztevők Grabecz Ákossal a Szinergia Gördeszkás Egyesület elnökével beszélgettek a gördeszka kultúráról, a sportolási lehetőségekről.

Köszönjük minden résztvevőnek és szervezőnek, hogy létrejöhetett ez a találkozó, és mi is részesei lehettünk a veszprémi önkormányzat tanulmányútjának! Bízunk benne, hogy a  hasonló jellegű eseményekkel, tanulmányutakkal a fiatalok könnyebben elsajátíthatják a szakmai jövőjükhöz szükséges kompetenciákat, valamint erősödhet a társadalmi szerepvállalásuk is.

 

Ifjúsági önkormányzatok eszmecseréje a Hangadó projekt keretében

Blogkészítő: Venczel Hajnalka (kommunikációs munkatárs) Kommunikációs Osztály, Kiss Mariann (ifjúsági referens) FICNO

OSZD MEG HA TETSZETT!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Hangolódj ránk!

Tarts velünk, érezd jól Magad, és kapcsolódj ki! Hozd magaddal a barátokat, ismerősöket, családodat, legyetek  részesei a III. kerületi fiatalok által előadott páratlan zenei élménynek!

Hangolódj rá! Ifjúsági zenei rendezvény

Ismét lehet jelentkezni Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek zenei rendezvényére Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) fiataljai által létrehozott hagyományteremtő programra a „Hangolódj rá!” ifjúsági zenei rendezvényre! Jelentkezési határidő:

ÓBIÖK Adománygyűjtő rendezvény

Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) tagjai a 14-25 év közötti, 3. kerületben élő vagy a 3. kerületben tanuló fiatalok, akik az idei évben is csatlakozva az

Megszakítás