Demokrácia programok

Egy generáció korlátok nélkül – Rajtad áll a jövőd! 2021

Az UNICEF Magyarország 2018 és 2019 után 2021-ben is elindította a RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! nevű programját. A nemzetközi kezdeményezés idén is a 14-21 éves magyarországi fiatalok számára teremtett lehetőséget, hogy a saját jövőjüket aktívan alakíthassák.

A Rajtad áll a jövőd! programmal az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását segítjük elő: a gyermekek és fiatalok részvételének erősítését. Abban támogatjuk a fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni  közösségük életében.

Egy közös alkotási folyamat keretében segítjük a fiatalokat abban, hogy valamely őket (is) érintő társadalmi problémára megoldást keressenek és társadalmi innovációs kezdeményezés keretében. olyan társadalmi vállalkozási ötleteket dolgozzanak ki, amelyek megváltoztathatják a környezetüket és a világot.

2021-ben az UNICEF Gyerekbarát Település kezdeményezéssel összekapcsolva célunk, hogy a fiatalok társadalmi felelősségvállalása erősödjön, helyi ifjúsági közösségüket megszervezzék és aktív állampolgárként részt vegyenek a településüket érintő problémák feltárásában és megoldások kidolgozásában. Idén három területre helyeztük a hangsúlyt a pályázati kiírásban: a fiatalok részvétele a velük kapcsolatos döntési folyamatokban, a fiatalok jogainak tudatosítása és a fiatalok tisztességes bánásmódhoz való jogának érvényesítése.

Idén az ország különböző régióiból 5 település csatlakozott a programhoz: Budapest III. kerület (Óbuda), Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg.

Az idei programba több mint 60 fiatal jelentkezett és 43 lelkes és tehetséges diákot választottunk ki, hogy ötletüket részletesebben is kidolgozhassák.

A csapatok 2021. május 7. és június 11. között dolgoztak együtt ötletükön, majd június 12-én bemutatták kidolgozott tervüket egy szakmai zsűrinek, ekkor dőlt el, hogy melyik az az 5 csapat, amelyik további anyagi és szakmai segítséget is kap a megvalósításhoz.

Megszakítás