Katyń_memorial_in_Budapest

Gratulálunk a lengyel–magyar történelmi csapatverseny résztvevőinek, nyerteseinek!

Büszkén számolhatunk be a kerületünkben megrendezett lengyel-magyar tanulmányi vetélkedő eredményéről: a döntőn a legtöbb pontot ugyanis óbudai középiskola kapta! A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákjai utazhatnak Lengyelországba a dobogó másik két helyezettjével, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Corvin Mátyás Gimnázium tanulóival. Minden résztvevő diáknak hatalmas elismerés jár, amiért az érettségi küszöbén vállalták a megméretést, amelynek apropóját többek között a varsói felkelés 80. évfordulója adta.

Sokadik alkalommal adhatott otthont Óbuda-Békásmegyer a lengyel-magyar történelmi vetélkedőnek idén is, amelyen a diákok kiváló tudásuk mellett elképesztő kreativitásukat, a történelem iránti rendkívüli alázatukat is megmutatták – akadt csapat, amelyik a magyar fordítást hiányolva maga fordított le egy lengyel verset (Kőbányai Szent László Gimnázium), egy másik a varsói felkelést forgatta újra (Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium). Hiszen kisfilmet kellett készíteniük az éppen nyolcvan esztendeje kitört varsói felkelésről – az évforduló adta meg a diákvetélkedő fő témáját –, annak magyar segítőiről, a legendás lengyel-magyar barátságról.

Az eseménysorozat – amelyre a legrangosabb gimnáziumok kaptak meghívást, összesen hét csapat indult – izgalmas döntőt ígért, hiszen az élboly két iskoláját szűk 2,4 pont választotta el egymástól a mindent lezáró végső forduló előtt. A finálénak 91 ponttal a nyolcadik kerületi Corvin Mátyás Gimnázium, 88,6 ponttal pedig az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium vágott neki.

„Történelemtanárként tudom, csak úgy érdemes tanítani, ha azokat a közös pontokat keressük, amelyek a történelem hullámain összekötik az eseményeket. A jelenkor számára a varsói felkelés üzenete az, hogy a legkilátástalanabb helyzetben is kell küzdeni. Amiként egy versenyen is. Magam is rengeteg történelmi versenyen indultam – sokat megnyertem, néhányat nem -, és mindegyikre abban a tudatban készültem, hogy a végén több leszek. Többek leszünk azzal, ha összemérjük az erőnket és a tudásunkat másokéval, ezért indulunk ezeken a versenyeken” – nyitotta meg a döntőt az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. Szindbád termében dr. Kiss László polgármester, kiemelve, Óbuda-Békásmegyer a lengyel testvéreinkkel leginkább kapcsolatot ápoló település.

 

A diákok által filmre vitt, előadásaikba szőtt információinak némelyike még a történelemrajongók, sőt, szakértők számára is újdonságként hatott. Ti már most sokkal többet tudtok a lengyel történelemről, amit én ennyi idősen tudtam, teljesen le vagyok nyűgözve” – állapította meg, nem kis derültséget keltve Mitrovits Miklós történész, a zsűri egyik tagja, akinek munkáját Wesolowski Korinna, Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Winerowicz-Papp Renáta, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének szakértője segítette.

Eredmények:

  1. Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium – 134,4 pont
  2. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – 132,6 pont
  3. Corvin Mátyás Gimnázium – 126,1 pont
  4. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium – 124,9 pont
  5. Miskolci Herman Ottó Gimnázium – 123,2 pont
  6. Kőbányai Szent László Gimnázium – 118,8 pont
  7. Óbudai Árpád Gimnázium – 106,2 pont

 

Bár a lengyelországi utazás fődíjában csak az első három helyezett részesülhet, üres kézzel senki nem távozott: egy-egy ajándékcsomagot valamennyi csapat minden tagja kapott, benne tollal, füzettel, kulaccsal. A nyertesek a tervek szerint ősszel utaznak majd.

 

Gratulálunk a lengyel–magyar történelmi csapatverseny résztvevőinek, nyerteseinek!

Forrás: https://obuda.hu/obudai-gimi-vitte-a-primet-a-lengyel-magyar-tortenelmi-versenyen-irany-lengyelorszag/

OSZD MEG HA TETSZETT!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Eseménydús lesz a 2024-es ÓBIÖK SPORTNAP!

Kedves Mindenki! 2022-ben 220 fő, 2023-ban 300 fő részvételével és együttműködésével valósult meg az Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata Sportnap rendezvénye, az idén is nagyon sok sportoló

ÓBIÖK SPORTNAP

Az ÓBIÖK SPORTNAP Óbuda–Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) és az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztály (FICNO) szervezésében kerül megrendezésre az

Köszönjük, hogy ránk Hangolódtatok!

  Nemzetiségi hangszerbemutatóval, táncházzal és gálaműsorral ünnepeltük a „Hangolódj rá!” – ifjúsági zenei rendezvény 10. jubileumi évfordulóját az Óbudai Kulturális Központban. Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata által

Hangolódj ránk!

Tarts velünk, érezd jól Magad, és kapcsolódj ki! Hozd magaddal a barátokat, ismerősöket, családodat, legyetek  részesei a III. kerületi fiatalok által előadott páratlan zenei élménynek!

Hangolódj rá! Ifjúsági zenei rendezvény

Ismét lehet jelentkezni Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek zenei rendezvényére Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) fiataljai által létrehozott hagyományteremtő programra a „Hangolódj rá!” ifjúsági zenei rendezvényre! Jelentkezési határidő:

Megszakítás