Óbudai Árpád Gimnázium kórus

Köszönjük, hogy ránk Hangolódtatok!

 

Nemzetiségi hangszerbemutatóval, táncházzal és gálaműsorral ünnepeltük a „Hangolódj rá!” – ifjúsági zenei rendezvény 10. jubileumi évfordulóját az Óbudai Kulturális Központban. Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata által szervezett program célja, hogy a kerületi zenekedvelő, zeneművelő tehetséges fiatalok megmutathassák tehetségüket, művészetüket a nagyközönségnek.

 

Utazás a nemzetiségi hangszerek világába

 

A program elején, mintegy keretet adva a rendezvénynek, Dorosy Katalin és Eperjesi Csaba nemzetiségi referensek mutatták be a gyerekeknek a kerületben élő 12 nemzetiséget, az általuk megvalósított programokat és a hozzájuk kötődő jellegzetes hangszereket.

 

 

A hangszerbemutató, amelyre közel 140 fő diák és kísérő pedagógus jelentkezett, III. kerületi nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével valósult meg. Általuk a gyerekek megismerhették a különböző nemzetiségek zenei kultúráját, a tradicionális hangszereket.  A program célja a hangszerek népszerűsítése, a zenei örökség ápolása, valamint a kulturális hagyományok tovább örökítése a fiatalok számára. A hangulatot előadásukkal, táncukkal és vidám dalaikkal a német, a görög, az örmény, az ukrán és a roma nemzetiségeket képviselő előadók forrósították fel:

  • Winhardt Ildikó német nemzetiségi pedagógus, néptáncoktató az 1991-ben magalakult német nemzetiségi kultúregyesület alapító tagja, a német nemzetiségi kultúra szeretetének és ápolásának példát mutató szervezője a német hackbrett hangszert mutatta be.

  • Angelidisz Vaszilisz, vagy ahogyan többen is ismerik őt ZEYS, az “Artisjus” Zenei Jogvédő Iroda Egyesület, védett nevű, görög származású zeneszerzője a Görögországban hagyományos hangszerekről, mint a buzuki, baglama, klarinét és tuberleki tartott bemutatót.

  • Szahakjan Nelson operaénekes a III. kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat képviselője, Juhász Endre közreműködésével az Örményországból származó fúvós hangszereket: a duduk-ot és zurna-t mutatta be.

  • Bernáth Ferenc – Artisjus és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas gitárművész-gitártanár-zeneszerző előadásában a sokoldalú gitárt halhatta a közönség, a nemzetiségi zenei kultúrák egészét gazdagító zenei világban.

  • Horváth Norbert virtuóz előadó által a cigányság gazdag zenei hagyományának, kultúrájának meghatározó hangszerét, a tamburát ismerhették meg a gyerekek.

Fotó: Szabó Zsolt

Gálaműsor

 Kiss László polgármester, Fodor Tamás intézményvezető, Vida Ákos ifjúsági polgármester és Papp Gábor ifjúsági alpolgármester köszöntői után a kerületi középiskolákból érkező diákokat, kórusokat, zenekarokat és szóló produkciókat hallhatta a nagyérdemű. A szervezők célja, hogy előadások révén közelebb hozzák és népszerűsítsék a népzenét és a klasszikus zenét azok számára is, akik kevésbé ismerik vagy szeretik.

 

 

Fotó: Paskó Zsolt

 

Fotó: Paskó Zsolt

 

Fotó: Paskó Zsolt

A gálaműsort Berger Bianka Zelina és Tomka Babucs Panna műsorvezetők, teljes odafigyeléssel és felkészülten vezették.

 

A gálaműsor előadói:

  • Szent József Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Felkészítő pedagógus, zongorakíséret: Tankovits Ádám ének-zene tanár, karvezető

Előadók: Harmat Eszter, Handler Dalmi (gitárkíséret), Nyeste Dorka és Willig Juli

  • Díszvendég: az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola

Felkészítő tanárok: Madai Zsolt ütő, Fülöpné Gila Katalin gordonka

Zongorán közreműködött: Miskolciné Hajtun Zsuzsa

Előadók:

Regőczi Anna cselló, Menyhárt Gellért vibrafon

Ütőegyüttes: Bíró András, Kaszap Bendegúz, Eperjesi Ádám, Kramarik Gergely, Menyhárt Gellért, Nagy Domonkos, Pásztor Marcell

Cselló kamaraegyüttes

 

 

  • Óbudai Árpád Gimnázium Kórusa

Felkészítő pedagógus, karvezető: Kúnné Kocsis Erzsébet

Zongorakíséret: Nagy Márta zongoraművész

  • Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

Felkészítő pedagógus: Sziroczák-Bán Annamária 

Előadók: Naszvadi Bori és Ollé Lenke

 

Táncház

A szervezők a jubileumi program zárásaként a néptánc népszerűsítése, a néptánc örökség ápolása, valamint a kulturális hagyományok tovább örökítése céljából közös táncra várták az érdeklődőket. A közösségteremtő program vezetését, amelynek része volt a tánctechnika ismertetése, bemutatása, Szabó Lajos és Király-Szőcs Erika néptáncoktatók a Fricska zenekar kíséretében biztosították.

 

 

OSZD MEG HA TETSZETT!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

ÓBIÖK SPORTNAP

Az ÓBIÖK SPORTNAP Óbuda–Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) és az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztály (FICNO) szervezésében kerül megrendezésre az

Köszönjük, hogy ránk Hangolódtatok!

  Nemzetiségi hangszerbemutatóval, táncházzal és gálaműsorral ünnepeltük a „Hangolódj rá!” – ifjúsági zenei rendezvény 10. jubileumi évfordulóját az Óbudai Kulturális Központban. Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzata által

Hangolódj ránk!

Tarts velünk, érezd jól Magad, és kapcsolódj ki! Hozd magaddal a barátokat, ismerősöket, családodat, legyetek  részesei a III. kerületi fiatalok által előadott páratlan zenei élménynek!

Hangolódj rá! Ifjúsági zenei rendezvény

Ismét lehet jelentkezni Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek zenei rendezvényére Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) fiataljai által létrehozott hagyományteremtő programra a „Hangolódj rá!” ifjúsági zenei rendezvényre! Jelentkezési határidő:

ÓBIÖK Adománygyűjtő rendezvény

Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzat (ÓBIÖK) tagjai a 14-25 év közötti, 3. kerületben élő vagy a 3. kerületben tanuló fiatalok, akik az idei évben is csatlakozva az

Megszakítás